Tomtom
Over onze schoolnaam 'de Tomtom' is goed nagedacht. Ik vertel u daarom ook graag waar de naam vandaan komt. Als school vinden wij het belangrijk om de leerlingen te begeleiden tot zelfstandige kinderen. In eerste instantie dachten we na over de naar 'het kompas' maar omdat een kompas haast niet meer gebruikt wordt, en we het belangrijk vinden om bij de belevingswereld van het kind aan te sluiten hebben we gekozen voor 'de Tomtom'. Beide hebben ze de functie om de juiste richting aan te wijzen. Als school vinden we het ook belangrijk om een richtingwijzer te zijn en de leerlingen te helpen bij de ontwikkeling tot christelijke, zelfbewuste en zelfstandige leerlingen.
Naam:
Wanneer je kijkt naar een TomTom dan moet deze ingesteld worden op een eindbestemming. Op onze school werken we aan de hand van doelen. Deze doelen kunnen we ook wel zien als bestemmingen die we samen willen bereiken. Steeds komen we stapjes dichter bij de uiteindelijke eindbestemming : een zelfbewuste, zelfstandige leerling in groep 8.
Een TomTom wordt ingesteld door de eigenaar. Zo worden de doelen ook door de leerlingen zelf opgesteld en werkt iedere leerling aan zijn of haar eigen doel. Tijdens het uitkiezen van een bestemming op de TomTom worden vragen gesteld. Stap voor stap kom je tot de bestemming. Zo wordt gevraagd naar de provincie, stad en straat. Door het stellen van de juiste vragen helpen we de leerlingen om tot een geschikt doel te komen! En aan dat doel gaan ze zelf werken.
Wanneer je de route van een TomTom volgt moet je goed opletten waar je heen gaat. Er wordt een route getoond, maar de weg moet wel bewandeld worden om aan te komen op de bestemming. Zo moeten de leerlingen ook zelf stap voor stap aan de slag gaan om hun eindbestemming te bereiken. Onderweg worden af en toe instructies gegeven. Dat is bij ons op school ook het geval. Op belangrijke kernpunten in de reis wordt door de leerkrachten meegekeken en worden instructies gegeven om het kind verder op weg te helpen.
Logo:
Bewust hebben we er ook voor gekozen om het woord TomTom in onze naam te schrijven met maar één hoofdletter. In het logo wordt duidelijk waarom we dit zo gedaan hebben. Het eerste deel van het woord 'Tomtom' staat voor de leerkracht. Het tweede deel van het woord 'Tomtom' staat voor de leerling. Beide woorden zijn hetzelfde. We vinden het belangrijk dat leerling en leerkracht naast elkaar staan. Beide zijn ze uniek en waardevol. De relatie tussen leerkracht en leerling is belangrijk en daarom staan ze als gelijkwaardig, naast elkaar. Maar toch is er een verschil. Het eerste woord, dat staat voor de leerkracht is geschreven met een hoofdletter. Want ondanks het feit dat leerkracht en leerling naast elkaar staan, heeft de leerkracht ter aller tijden het laatste woord. Er is gezag en respect tegenover onze leerkrachten, maar op een natuurlijke en goede manier. De leerkracht heeft daarnaast ook de rol om het voorbeeld te zijn voor de leerling en is daarom uitgebeeld als 'Tom' met een hoofdletter. In Gods ogen zijn wij beiden gelijkwaardig. Dit willen we ook doorgeven aan de kinderen. God heeft ons als leerkrachten net zo uniek geschapen als hen!
Motto:
Ons motto komt u vaak tegen op deze site, omdat we geloven in de kracht van 'samen leren' luid ons motto als volgt: 'betrokken onderwijs : met elkaar, en niet over elkaar!'
Als school geloven we in de kracht van betrokken onderwijs. We betrekken de leerlingen zo veel mogelijk bij hun eigen leerproces. Ook proberen we de betrokkenheid en het concentratie niveau in de lessen hoog te houden. Dit stimuleren we door bewegingsactiviteiten in de lessen te verwerken. Daarnaast geloven we ook dat we samen verder komen dan alleen. Ons onderwijs is niet het praten over de leerlingen, maar mét de leerlingen. Hen betrekken bij leerdoelen en schoolzaken. Ons onderwijs is niet praten over elkaar, maar leren van elkaar!